Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Madeira-szigetek képes leírás - Portugália - Azori szigetek.tlap.hu
részletek »

Madeira-szigetek - Portugália - Azori szigetek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: portugalia.tlap.hu » Madeira-szigetek
Keresés
Találatok száma - 9 db
A legszebb sziget?

A legszebb sziget?

Politikai és kulturális szempontból Európához tartozik, de földrajzi adottságai miatt inkább az afrikai térség övezetébe sorolhatjuk. Már az ókorban említést tesznek egy Lila -sziget nevezetű helyről, mely valójába Madeira leírást tartalmazza. Plutarkhosz pedig megemlít egy megáldott szigetek nevű területet is. A szigetet már a rómaiak is ismerték, de valójában a portugál hajósok fedezték fel. Madeira szigetéhez tartozik Porto Santo, illetve két lakatlan sziget is. A sziget területén egy nagyobb hegylánc található, illetve az országot egy igen ritka növény borítja be, a laurisilva, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Madeira éghajlata a szubtrópusi égövbe tartozik, mely egyenletes meleget biztosít egész évben, beleértve az óceán hőmérsékletét is, ennek köszönhetően kedvelt nyaraló-és pihenőhely.

Aktív pihenés

Aktív pihenés

Madeira dús vegetációjú, hatalmas mesebeli erdőségekkel, és 40 méter magas fákkal tarkított vidéke, igazi felfedezni való nyaralóhely, ezért a természetbarátok és öko turisták egyik kedvelt helye. A szigeten szinte ismeretlen fogalom a bűnözés, tolvajlás, ezért a világ egyik legbiztonságosabb nyaralóhelye.

Élménybeszámolók

Élménybeszámolók

Nyárvégi kikapcsolódást terveztünk e paradicsomi szigetre és nem csalódtunk várakozásainkban! Kitűnő az éghajlat: nincs több 28 foknál, kp. páratartalom, eső csak a hegyekben. A repülőút (Bécsből 4 1/4 óra) elviselhető, a leszállás izgalmas a rövid kifutópályán. A szállodák magas színvonalúak, a konyha kitűnő, a madeirabor finom, a poncha erős. Funchal, a sziget 500 éves fővárosa olyan, mint egy portugál kisváros, még az utcakövek fekete-fehér mintája is hasonló. Mindenütt parkok, pálmák, banánfák, az Estrelicia és a papagájvirág nagy tömegben nő az út mentén. Miután a sziget maga egy nagy szikla, minden út le- vagy felfelé vezet(jó testmozgás), de mindenünnen jól látszik a csodálatos Atlanti óceán.Funchal két fő nevezetessége a hatalmas botanikus kert, sok-sok érdekességgel és a Monte-i templom, ahol az utolsó magyar király, IV. Károly sírja is található. Mindkettő egy modern 'Telefericos' kabinos felvonóval közelíthető meg.

Funchal a főváros

Funchal a főváros

Funchal a főváros, amelyet a hagyomány szerint az egyik felfedező, Zarco alapított. A középkori orvostudomány úgy tartotta, hogy a leforrázott édeskömény jól gyógyítja a szembetegségeket. A helyi legenda szerint Zarco sokat szenvedett a szemével, így szüksége volt az édesköményre. Az itteni száraz, sókban gazdag talaj - amely az első telepesek által felégetett erdők után kialakult - ideális volt az édeskömény termesztésére. Innen ered a város neve (az édeskömény portugálul funcho). A 15. században épült katedrális egyik fő érdekessége a manuelin stílusú szószék. Funchal legtöbb temploma a 15-17. században épült, s szinte mindegyik belsejét az elmaradhatatlan kék-fehér csempeképek díszítik. Ha az egyházi építészet valamint egyéb művészeti ágakról többet szeretnénk megtudni, mindenképpen érdemes ellátogatnunk az Egyházművészeti Múzeumba, amely a 16. században épült püspöki palotában őrzi értékes relikviáit - egyebek között a 16. századi flamand és portugál művészet szép darabjait. Madeirán télen-nyáron nyílnak a virágok - Funchalban is lépten-nyomon gyönyörű kertekben, parkokban sétálhatunk. A Carlton szálloda óriási parkjában látható a magyarok szívének oly kedves, méltán népszerű Sissy királynő szobra - aki tüdőbaját gyógyítandó, többször megfordult a szigeten. Megtekinthető az a villa is, ahol a Madeirán is közkedvelt Sissy királyné lakott ittléte alatt.

Jó tanácsok utazás elött

Jó tanácsok utazás elött

Ügyeljünk az éghajlatnak megfelelő ruházatra (részletesen a 'Mit vigyünk magunkkal'-menüpont alatt) Ha repülővel utazunk, csomagolásnál tartsuk szem előtt, hogy a gép utasterébe csak kézipoggyászt vihetünk magunkkal, célszerű tehát időben eldönteni, melyik csomagunkba mit pakolunk, így elkerülhetjük a kapkodást a reptéri csomag -és vámvizsgálatnál. Az átlaghőmérséklet még a leghidegebb hónapokban, január és februárban is 18-19 fok, ugyanakkor nyáron sincs elviselhetetlen, perzselő meleg: 25 fok van a legmelegebb hónapokban, július és szeptember között. A tengervíz hőmérséklete - évszaktól függően - 18-23 fok között van.

Látnivalók

Látnivalók

Sziklák, bazalttömbök, merész völgyek, felhőbe szökő csúcsok, a zöld ezernyi színe, a kék óceán és a kék ég között, homokos partok és fövenyek, avokádó, papaya, szőlő és orchidea, a borok hazája, a gondtalan nyaralás szigete. Az Atlanti Óceán virágoskertje. Madeira szigetén minden megtalálható amire ember csak vágyódhat: szubtrópusi éghajlat, bőkezű természet, ezerféle virág, gyümölcs, a Ciprusról és Krétáról hozott szőlőkultúra, valamint a minden kényelmet biztosító szállodák. A Casablancától 700 km-re, Lisszabontól 925 km-re található szigetet 1420-ban fedezte fel a portugál hajós Joao Goncalves Zarco. Hamarosan minden kelet felé tartó karavella kikötött itt egy-két napra. A város ötvözi a pihenőturizmust, a gazdag kulturális kínálattal, amelyből a vidám ünnepek sem hiányoznak: februárban karnevál, áprilisban virágkarnevál, szeptemberben borfesztivál, az év utolsó napján pedig tűzijáték az öbölben.

Madeira

Madeira

A Madeira-szigetek Portugáliához tartozó két nagyobb és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban, Marokkótól mintegy 600 km-rel nyugatra, a Kanári-szigetektől északra, az Azori-szigetektől kelet-délkeletre, nagyjából az északi szélesség 32-33°, illetve a nyugati hosszúság 16-17° között. Ennek megfelelően a szigeteken az időmérők egy órával kevesebbet mutatnak, mint Közép-Európában.

Madeiráról

Madeiráról

A vulkanikus eredetű szigetcsoportot, Madeirát, sok különleges jelzővel illették, ami azt bizonyítja, hogy egy igazi földi paradicsom. Az örök tavasz szigetének, atlanti virágszigetnek és az Atlanti-óceán Zöld Gyöngyének is nevezik. A sziget szépsége lenyűgöző, csodás a természet, az állandó tavaszi klímáról pedig a Golf-áramlat gondosodik, amely hatására a hőmérséklet még télen sem süllyed 18 °C alá. A Madeira szigetcsoport, amely Portugáliához tartozik, (a portugálok már 1419-től birtokolják) Afrika partjainál fekszik. Marokkótól 580 km-re, Lisszabontól mintegy 1000 km-re található. A szigetcsoportot négy sziget alkotja, amelyek közül Madeira és Porto Santo lakott. A víz alatti hegységek alkotják a Desertas-szigeteket, amelyek lakatlanok és 1995-ben természetvédelmi rezervátummá lettek nyilvánítva. Selvagens szigete, amely Madeira fővárosától, Funchaltól 250 km-re fekszik, szintén lakatlan, főként azért, mert nehezen megközelíthető és a felszínén nem található ivóvíz. A sziget területe szintén természetvédelmi rezervátum.

Utazási ajánlatok

Utazási ajánlatok

Madeirai utazások egy helyen, ahol utazásához minden hasznos információt megtalál, legyen az utazás repülővel, utazás autóval, utazás busszal, utazás hajóval, vagy akár egy jó túra! Lenyűgöző természeti szépség, enyhe éghajlat, színpompás virágoskertek - a természet rajongóinak ez az atlanti-óceánbeli portugál sziget valóságos paradicsom. Madeira szubtrópusi virágorgiája mindenkit bűvkörébe von, elég ehhez a számtalan közpark valamelyikében tett séta, vagy a magánvillák kertjéből lopott pillantás. A szigetcsoport Portugáliától kb. 900 km távolságra fekszik, földrajzi értelemben Afrikához, politikailag Európához tartozik.

Tuti menü